Scrisoare deschisă către Președintele României

  1. Acasă
  2. Comunicate
  3. Scrisoare deschisă către Președintele României
Scrisoare deschisă către Președintele României 

Scrisoare deschisă către Președintele României 

Domnule Preşedinte,

Dacă nu vreți să rămâneți în istorie ca președintele gropii de gunoi a Europei, interveniți acum!

Aveţi obligația să vegheaţi la respectarea Constituţiei. Fie și-n ceasul al 12-lea!

Dreptul românilor la un mediu sănătos, precizat la art. 35 din Constituție, este călcat în picioare.

Românii trăiesc în medie cu patru ani mai puțin din cauza poluării. Sute de mii de tone de deșeuri ilegale, inclusiv deșeuri toxice, periculoase intră în țară în fiecare an. Pierdem 3 ha de pădure pe oră. Evaziunea poluatorilor e parte importantă a economiei subterane. Solurile României se degradează accelerat. Arderile ilegale continuă nestăvilite. Apa potabilă devine un lux în multe comunități. Multe pânze de apă freatică sunt iremediabil contaminate. Nu suntem în stare să reciclăm decât foarte puțin. Repetenții Europei!

Gradul de civilizație al unei națiuni, domnule președinte se măsoară după modul în care știe să-și gestioneze deșeurile pe care le generează! Ar trebui sa reflectați serios la acest lucru, măcar în ultimul an de mandat!

Riscăm amenzi uriașe de la finalul anului pentru că nu reușim să închidem procedurile de infringement pe mediu.

Multe administrații locale sunt praf în gestionarea problemelor de mediu. Sunt facilitatoare de infracțiuni de mediu în formă continuată.

Operațiunile cu deșeuri sunt tot mai mult paravan pentru infracțiuni complexe de spălare de bani, inclusiv din traficul de droguri.

În tot acest timp, Statul român e ținut captiv, cu mâinile la spate, de complicitatea dintre criminalii de mediu și politicieni corupți care le facilitează acțiunile.

Dacă nu sunteți parte a acestei complicități interveniți public și cereți consolidarea instituțiilor cu rol în protecția mediului. În primul rând a Gărzii Naționale de Mediu!

Cum luptați cu Mafia de mediu, domnule Președinte, cu 1 comisar de mediu per 500 km pătrați sau în București cu un comisar de mediu la 200.000 de locuitori?!

Acești comisari sunt încărcați, an de an, cu atribuții suplimentare fără ca măcar serviciul de permanență să fie reglementat în acest moment!

Serviciul de verificare în punctele de trecere a frontierei este de asemenea, nereglementat, în comparaţie cu Poliţia de Frontieră, Vamă sau chiar cu ANAF – Antifraudă, existând nişte sincope de program de care profită din plin tot criminalii de mediu.

Practic, la acest moment Garda Națională de Mediu îndeplinește rolul de Poliție a Mediului, dar fără a avea nici pe departe minimul de instrumente și suport ale unei poliţii!

Mai mult, acești oameni nu au o protecție instituțională reală (asistență juridică, consiliere psihologică, asigurări medicale generale măcar pentru contaminările biologice/bacteriologice, chimice, radiologice).

Dacă nu vreți să rămâneți în istorie ca președintele gropii de gunoi a Europei interveniți acum. Adresați-vă Parlamentului la începutul sesiunii parlamentare de toamnă cu un mesaj fără echivoc pe tematica urgenței protecției mediului.

Opriți destructurarea Gărzii Naționale de Mediu! Opuneți-vă reducerii posturilor și așa insuficiente. Cereți consolidarea acestei instituții și dați-i un rol cu adevărat strategic în arhitectura de securitate a României.

Susțineți creșterea numărului de comisari și recompensarea corectă a muncii lor! Solicitați alocarea de resurse financiare în funcţie de necesităţile operative reale! Opriți desființarea structurilor specializate în monitorizarea trasabilităţii şi controlul transferurilor de deşeuri!

Cereți de urgență o analiză serioasă în CSAT privind criminalitatea de mediu care sufocă România!

Mafia de mediu nu doarme și nici nu pleacă în vacanță, domnule Președinte!

Marius Lazăr și Lavinia Cosma Copreședinții Partidului Verde (Verzii)

Vezi și – Nu sabotați Garda de Mediu!