REZOLUȚIA CONSILIULUI NAȚIONAL AL PARTIDULUI VERDE PRIVIND ACCELERAREA TRECERII LA ECONOMIA CIRCULARĂ

  1. Acasă
  2. Comunicate
  3. REZOLUȚIA CONSILIULUI NAȚIONAL AL PARTIDULUI VERDE PRIVIND ACCELERAREA TRECERII LA ECONOMIA CIRCULARĂ

REZOLUȚIA CONSILIULUI NATIONAL AL PARTIDULUI VERDE PRIVIND ACCELERAREA TRECERII LA ECONOMIA CIRCULARĂ 

Șansa României la un viitor sigur, în bunăstare pentru toți, este accelerarea tranziției la economia circulară.

Opțiunea noastră este clara: Economia Circulara trebuie si poate sa devina motor de creștere economica si principalul instrument pentru protecția mediului in Romania.

Generam 25 de milioane de tone de deșeuri in fiecare an. Investițiile inteligente in economia circulara vor face ca ele sa nu mai fie povară pentru familii, comunități sau stat, ci resurse pentru dezvoltare si pentru politici sociale coerente.

Avem nevoie de mai multa stabilitate si claritate legislativa, iar pe de alta parte de alocări financiare mai mari pentru încurajarea economiei circulare, fie ca vorbim de bani publici, bani europeni sau fonduri private.

Deșeurile sunt resurse daca știm sa le valorificam. Nu ne mai permitem luxul sa risipim resurse. Prețul deșeurilor este de trei ori mai mare decât prețul grâului, iar acest lucru trebuie înțeles repede de factorii de decizie, de administrațiile locale, de cetățeni.

Fiecare an pierdut pe întârzierea drumului către economia circulara este un atentat la viitor!

Nu mai e timp pentru alocări minore de bani publici pentru economia circulara.

În același timp protestăm fata de propunerea guvernului de creștere a TVA de la 5% la 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire performante, precum si pentru mâncarea bio. Este o descurajare vădită a accesului la tehnologii verzi si un semnal ca guvernul pune piciorul pe frâna in materie de politici verzi.

Noi, Verzii milităm in UE pentru creșterea bugetelor alocate Tranziției Juste la o economie verde care să nu lase pe nimeni in urmă.

In România vrem creșterea bugetelor publice pentru acces larg la tehnologii verzi, creșterea bugetelor alocate schemei de ajutor de minimis in vederea tranziției la economia circulară, încurajarea băncilor sa crească portofoliul de credite verzi pentru economia circulara.

Tot mai multe gospodarii trebuie sa se bucure de acces facil la energie verde si la mijloace de combatere a risipei. Tot mai mulți antreprenori trebuie sa aibă acces

la finanțări transparente pentru a fi promotori si beneficiari de economie circulară.

Avem toate condițiile in Romania sa reușim pe acest drum. Este nevoie doar de o voința politica VERDE!

Consiliul National al Partidului Verde – Verzii Târgu Jiu, 30 septembrie 2023