Partidul Verde (Verzii) va contesta la Curtea Constituţională pragului electoral de 5% pentru alegerile europarlamentare

  1. Acasă
  2. Toate
  3. Partidul Verde (Verzii) va contesta la Curtea Constituţională pragului electoral de 5% pentru alegerile europarlamentare

Partidul Verde (Verzii) va contesta la Curtea Constituţională pragului electoral de 5% pentru alegerile europarlamentare.

Copreşedintele Partidului Verde, Marius Lazăr:
“Verzii din România vor depune, la finalul lui februarie, o contestaţie la Curtea Constituţională referitoare la pragul electoral pentru alegerile europarlamentare. Este aberant să ai prag electoral la alegerile europarlamentare. Mai sunt doar opt ţări în Europa care au prag electoral. România este o circumscripţie cu 32 de locuri pentru europarlamentare, iar recomandările europene vizează prag doar pentru circumscripţiile cu peste 35 de locuri, recomandă un prag de circa 2%. Noi avem un prag inhibitor de democraţie de 5%, prin urmare vom contesta legalitatea acestui prag.

Existenţa unui prag electoral pentru alegerile europarlamentare reprezintă „o viciere maximă de democraţie”.

Este vorba despre furt de proprietate privată, votul este o proprietate privată. NU ARE NIMENI DREPTUL SĂ FURE VOTUL MEU, PENTRU A-L DA CELOR CARE SUNT PESTE ACEST PRAG. Este o viciere maximă de democraţie şi atunci vom folosi suficiente argumente şi vom merge la Curtea Constituţională să facem acest demers. Avem modelul german, acolo a fost contestat pragul pentru alegerile europarlamentare şi Curtea Constituţională a dat câştig de cauză celor care au contestat acest prag. Astăzi Germania alături de alte 14 ţări din Europa nu au prag la alegerile europarlamentare.

Inclusiv la alegerile locale şi cele parlamentare pragul electoral ar trebui scăzut spre 2-3%.

Facem demersul pentru alegerile europarlamentare, deşi punctul nostru de vedere este clar şi vizavi de alegerile locale. Dacă partidul X are dreptul la un consilier într-o localitate, atunci acel partid să fie respectat şi votul acelor oameni să fie respectat. Să fie un prag natural. În privinţa alegerilor parlamentare, acolo este vorba totuşi despre constituirea unui guvern, şi acolo putem să scădem pragul spre 2-3%. Şi aceasta nu trebuie să o priviţi din perspectiva Partidului Verde, că este un partid mic şi vrea şi el să intre în Parlament, dar aşa este normal, să nu mai furăm votul cetăţenilor. Italia, o ţară cu 60 milioane de locuitori, are pragul de 3%, iar noi, o ţară cu 19 milioane de locuitori, avem 5%. Eu ştiu că cele două partide mari se cred pentru eternitate mari, eu ştiu că astăzi avem un cartel politico-mediatic în România, ştiu acest lucru, dar se va sparge într-o zi şi această bubă, nu va fi la nesfârşit aşa”