PARTIDUL VERDE FACE PATRU PROPUNERI DUPĂ STUDIEREA RAPORTULUI PREZIDENȚIAL PRIVIND COMBATEREA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

  1. Acasă
  2. Comunicate
  3. PARTIDUL VERDE FACE PATRU PROPUNERI DUPĂ STUDIEREA RAPORTULUI PREZIDENȚIAL PRIVIND COMBATEREA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

PARTIDUL VERDE FACE PATRU PROPUNERI DUPĂ STUDIEREA RAPORTULUI PREZIDENȚIAL PRIVIND COMBATEREA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

În urma analizei Raportului Prezidențial privind limitarea schimbărilor climatice, Partidul Verde (Verzii) solicită următoarele:

  1. Cerem crearea unui corp de elită la Administrația Fondului de Mediu și la ANAF prin angajarea începând din 2023 cu salarii competitive a unor angajați de la marile firme de audit, astfel încât evaziunea fiscală anuală, estimată la 2-4 miliarde de euro pe taxe de mediu / poluare, să fie redusă semnificativ. Fondurile recuperate să fie investite în tranziția pentru neutralitate climatică, prin care stocăm gaze cu emisie de seră pe cât emitem.
  1. Pledăm pentru adoptarea unei noi Legi a Spațiilor Verzi în această sesiune parlamentară, fără amendamentele favorabile dezvoltării imobiliare haotice pe terenuri retrocedate, introduse de unii parlamentari. Pentru a încuraja formarea unei rețele a naturii urbane în România, trebuie votată o legislație care încurajează formarea de arii naturale urbane în toamna anului 2023, fie prin adoptarea inițiativei legislative semnate transpartinic (PL-x nr. 193/2020), fie prin modificări la OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate. Registrul Spațiilor Verzi și Strategia de Biodiversitate din orașe realizate până la finalul anului 2023 pentru ca investițiile în natura urbană să fie realizate rațional.
  1. Extinderea practicii Bugetarii Participative, așa cum propune și raportul, dar cu ținte exacte. Partidul Verde cere ca 5% din bugetul de dezvoltare din 2023, la nivel local și județean, să fie distribuit prin bugetare participativă, din care jumătate pe teme legate de schimbări climatice și protecția mediului. Inițiativa legislativă transpartinică legată de promovarea bugetării participative să fie scoasă de la sertar și introdusă în circuitul parlamentar.
  1. Sustinem interzicerea tăierilor legale în parcurile naționale pentru a proteja pădurile României începând din 2023. România și-a asumat angajamentul Uniunii Europene de a extinde ariile protejate la 30% din suprafața țării, România având doar 23% din teritoriu protejat. Problema majoră e că și în arii naturale, cum sunt cele 13 parcuri naționale ale României, pe suprafața deja protejată, au loc defrișări masive de lemn. Ne alăturăm zecilor de mii de semnatari din societatea civilă care cer stoparea tăierilor în parcurile naționale și conservarea integrală a suprafețelor din parcurile naturale.

Salutăm efortul făcut de zecile de experți  care au contribuit la realizarea Raportului pe schimbări climatice  aflat în dezbatere publica pînă pe 7 octombrie.

22.09.2022

Biroul Media al Partidului Verde (Verzii)

 

Alte știri