Partidul Verde a depus la Avocatul Poporului o petiție prin care solicită sesizarea Curții Constituționale privind neconstituționalitatea pragului parlamentar la alegerile europarlamentare

  1. Acasă
  2. Comunicate
  3. Partidul Verde a depus la Avocatul Poporului o petiție prin care solicită sesizarea Curții Constituționale privind neconstituționalitatea pragului parlamentar la alegerile europarlamentare

Am depus astăzi noi, Verzii, la Avocatul Poporului o petiție prin care solicităm sesizarea directă a Curții Constituționale privind neconstituționalitatea pragului parlamentar la alegerile europene. 

Germania, o țară cu 60 de milioane de alegători nu are prag electoral la europene din 2014. Alte 12 state membre UE nu au prag electoral la europene. Italia, o țară cu cca. 40 de milioane de alegători are prag de 3% . România are 5% prag la un număr de cca 19 milioane de alegători. Vi se pare normal?!

România este o circumscripție cu 33 de mandate de europarlamentar ceea ce înseamnă că obligativitatea Deciziei Consiliului UE 994/ 1998 privind stabilirea unui prag electoral NU ESTE APLICABILĂ în cazul nostru!!!

Această decizie se referă la un prag între 2-5% la alegerile europene pentru țările care au peste 36 de mandate de europarlamentar.

Sute de mii de voturi libere ale cetățenilor români sunt însușite fraudulos, moral si politic, de partidele mari, ceea ce viciază major echitatea electorală, principiul fundamental al egalității de șanse, însăși substanța dreptului de a alege și de a fi ales.

Vrem ca votul fiecărui alegător să aibă aceeasi valoare la numărarea sufragiilor și aceleași șanse de succes din punct de vedere juridico electoral. Vrem ca fiecare alegător, prin votul său să aibă calitativ aceeași influență asupra constituirii Parlamentului European.

Așteptăm cu încredere răspunsul celor de la Avocatul Poporului!

Aici intervenția copreședinților Partidului Verde -Verzii din fața sediului Avocatului Poporului

https://fb.watch/joqTxWgOUP/

 

Alte știri