Congres 2022

  1. Acasă
  2. Congres 2022

ROMÂNIA JUSTĂ. O țară sănătoasă
Noul Program Politic al Partidului Verde (Verzii)

CE ÎNSEAMNĂ O ROMÂNIE JUSTĂ?

România are nevoie de un proiect politic care să așeze demnitatea umană, protecția mediului și justiția între generații în centrul deciziei publice. Un proiect în care statul responsabil ecologic și social creează cadrul pentru o economie verde, inovativă și echitabilă, generatoare de soluții pentru combaterea schimbărilor climatice. Un proiect de țară în stare să dea un sens comun tuturor, nelăsând pe nimeni în urmă.

Acesta este proiectul politic al noului Partid Verde: O Românie Justă, o țară sănătoasă la cap, la trup și la suflet:

  • Lideri responsabili centrați pe interesul public, nu corupți ghidați de interesele grupurilor restrânse din care fac parte.
  • Democrație deplină.
  • Legi sustenabile social și ecologic care se aplică imediat după promulgare. Respect pentru banii din taxe și impozite prin modul în care se alocă acești bani pentru investiții și cheltuieli publice.
  • Luptă anti-corupție, exclusiv în baza legilor, prin întărirea funcției de reglementare a autorităților publice, nu prin minimizarea rolului statului în favoarea exceselor pieței neo-liberale. Nu un stat maximal,  ci un stat fără privilegii, cu autorități  publice în adevăratul sens al cuvântului, supuse controlului democratic al cetățenilor.
  • Valorificarea eco-rațională, în avantajul tuturor cetățenilor români, a resurselor naturale și a oportunităților de finanțare europene și internaționale; readucerea banilor publici integral în circuitul public.
  • Dreptate socială, respect pentru diversitate, comunități unite, solidaritate umană și protecție pentru biodiversitate.
  • O diasporă românească tratată cu respect și prețuire pentru sacrificiile făcute și pentru contribuția importantă la dezvoltarea economică a României (5,6 miliarde de euro în 2021).

VALORILE NOASTRE

Libertatea, Egalitatea, Dreptatea Socială, Prezervarea Biodiversității sunt valorile noastre fundamentale. Justiția de Mediu este pentru noi Justiție Socială. Justiția între generații și respectarea dreptului la viața împlinită  într-un mediu curat, pentru fiecare om, sunt principii fundamentale.

MISIUNEA NOASTRĂ

Misiunea noastră fundamentală este aceea de a apăra viața oamenilor, în primul rând a celor mai vulnerabili, de a asigura sănătatea mediului, împotriva celor care, în numele profitului cu orice preț, atentează la acestea.

Preocuparea noastră esențială este aceea de a propune  politici publice prin care oameni din toate zonele societății să înțeleagă că trebuie să lucrăm împreună pentru a putea avea un viitor bun și sigur pentru toți.

Bunurile noastre comune: apa, aerul, pădurile, resursele solului și subsolului, energia, educația, sănătatea, cercetarea, cultura, serviciile publice trebuie supuse regulilor vieții, nu regulilor banilor!

Vrem și putem să convingem clasa politică din România că noul obiectiv strategic de țară, asumat prin consens, printr-un nou Acord de tip Snagov, trebuie sa fie SUCCESUL TRANZIȚIEI VERZI.