Cerem premierului Ciolacu să nu permită introducerea în circuitul de dezbatere publică a proiectului OUG ANTI MEDIU

  1. Acasă
  2. Comunicate
  3. Cerem premierului Ciolacu să nu permită introducerea în circuitul de dezbatere publică a proiectului OUG ANTI MEDIU
PARTIDUL VERDE (VERZII): CEREM PREMIERULUI CIOLACU SĂ NU PERMITĂ INTRODUCEREA ÎN CIRCUITUL DE DEZBATERE PUBLICĂ A PROIECTULUI ”OUG ANTIMEDIU”

Lupta împotriva criminalității de mediu are nevoie de combatanți în teren bine pregătiti și plătiți corect, nu de supervizori politici vulnerabili la ”farmecele” poluatorilor/ criminalilor de mediu.

Cerem premierului Ciolacu să nu accepte introducerea în circuitul dezbaterii publice a Proiectului de OUG prin care se politizează excesiv și se centralizează activitatea de control și reglementare a instituțiilor din domeniul protecției mediului.

Gărzile Regionale de Mediu preconizate în OUG (pe criterii lipsite de logică, fără vreo legătură cu cele 8 regiuni de dezvoltare) reprezintă o falsă descentralizare. În fapt o centralizare mascată ce favorizează creșterea controlului politic asupra tuturor deciziilor instituționale, cu toate riscurile de derapaje aferente.

Noi, Verzii, nu vrem ca deciziile privind avizele, autorizațiile de mediu, aplicarea sau neaplicarea sancțiunilor contravenționale, administrarea ariilor naturale protejate, controlul defrișărilor sau al transporturilor ilegale de deșeuri etc. să stea în pixul suveran al unui secretar sau subsecretar de stat.

”Nu dezvoltarea suprastructurii politice a acestor instituții trebuie să fie miza, ci consolidarea infrastructurii operaționale din teren.

Avem, de exemplu, 1 comisar de mediu la 530 de kmp! Nu e normal să reducem posturile de comisari de mediu. Garda de Mediu are nevoie de mai mulți comisari cu un Statut profesional clar, cu un Serviciu de permanență bine reglementat cu un suport logistic și motivațional solid.

Această OUG, dacă ar intra în vigoare, ar crea mai mai multe probleme decât soluții și ne- ar îndepărta de profilul european de functionare al instituțiilor cu rol în protecția mediului”- afirmă liderii Partidului Verde – Verzii, Copreședinții Marius Lazar și Lavinia Cosma.

BIROUL DE COMUNICARE PUBLICĂ AL PARTIDULUI VERDE – VERZII

Alte știri