Bogdan Dumitraș, interviu pentru Tineret în Politică

  1. Acasă
  2. Comunicate
  3. Bogdan Dumitraș, interviu pentru Tineret în Politică
Bogdan Dumitraș, interviu pentru Tineret în Politică
BOGDAN DUMITRAȘ A ACORDAT UN INTERVIU PENTRU "TINERET ÎN POLITICĂ"

Tineret în Politică: Cum vedeți rolul tineretului în politica românească actuală și ce schimbări ați dori să vedeți în viitorul apropiat?

Bogdan Dumitraș: Este deja evident că noi, tinerii, suntem subreprezentați în politica actuală. Din păcate, procentul nostru în forumurile de decizie, fie ele interne sau publice, este alarmant de mic.

Totuși, noi, la Partidul Verde, ne-am asumat cu hotărâre să oferim tinerilor șansa de a avea un cuvânt de spus la toate nivelurile. Deja avem 2 membri cu drept de vot în Biroul Permanent Național, un privilegiu rar întâlnit în alte partide, unde tinerii sunt de obicei doar spectatori la ședințe, lipsiți de drept la vot. Ne dorim ca tinerii să nu mai fie doar spectatori, ci să devină actori activi în procesele decizionale.

Tineret în Politică: Care considerați că sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă tinerii care intră în politica românească astăzi? Și care sunt oportunitățile pe care le aduc?

Bogdan Dumitraș: În politică, adevărul e că establishmentul face tot posibilul să țină departe oamenii noi de funcțiile de conducere. Experiența și banii, sau mai bine zis lipsa lor, sunt o adevărată bătălie pentru tinerii care vor să facă parte din politica românească. Dar să știți că, dacă sunteți un om capabil, plin de ambiție și care nu renunță niciodată, veți avea șanse mari de a reuși să aduceți o schimbare.

Când m-am decis că acum este momentul să intru în politică, am ales să intru în Partidul Verde nu doar datorită faptului că împărtășim aceeași viziune de a avea o țară curată, sănătoasă, ci și pentru că cred cu tărie că într-o formațiune în plină dezvoltare, precum aceasta, un tânăr poate să-și facă vocea auzită mult mai ușor decât în oricare dintre partidele vechi și consacrate. Acum, la mai bine de un an și jumătate alături de Verzi, consider că am făcut cea mai bună alegere posibilă, având șansa să îmi afirm ideile, să experimentez, și să mă dezvolt pe plan politic și profesional.

Tineret în Politică:Cine v-a inspirat să vă implicați în politica tineretului și cum a influențat acea persoană parcursul Dvs. profesional?

Bogdan Dumitraș: Am știut cu mult timp înainte să fac pasul efectiv pentru politică că aceasta va fi calea pe care o voi urma. Am știut că îmi doresc să fiu acolo – în forumurile de decizie – pentru a putea lupta pentru un viitor mai bun a țării mele.

Tineret în Politică :Puteți menționa câteva inițiative sau proiecte pe care organizația Dvs. de tineret le-a pus în aplicare sau intenționează să le implementeze în viitorul apropiat?

Bogdan Dumitraș: Deși suntem o organizație proaspăt înființată, noi, Tinerii Verzi am avut deja câteva proiecte notabile în beneficiul tinerilor din România. Un exemplu reprezentativ ar fi petiția pe care am inițiat-o, solicitând reintroducerea gratuității călătoriilor cu trenul pentru studenți și introducerea gratuității călătoriilor cu mijloacele de transport în comun pentru elevi. Petiția noastră a s-a lovit de un sprijin masiv în mediul online, fiind semnată de mii de oameni.

În ceea ce privește planurile noastre pentru viitoarele alegeri, vă pot spune că Partidul Verde și Tinerii Verzi au în lucru un pachet de legi conceput special generație din care fac parte. Propunem, de exemplu, o lege care va face obligatorie alocarea minimă de 6% din buget pentru Educație, ceea ce va duce la finanțarea adecvată a sistemului nostru de învățământ – practic vom putea vorbi de investiții serioase atât în școli cât și în oameni.

De asemenea, ne propunem să reformăm sistemul de educație și în zona de obiective – nune dorim tineri care doar știu să tocească înainte de o lucrare și gata, ne dorim ca sistemul de educație să dezvolte tineri capabili în a gândi independent, tineri care să facă față cu brio lumii contemporane.

Mai mult, avem în plan o lege care să impună evaluarea impactului fiecărui proiect legislativ asupra tinerei generații – o măsură absolut necesară pentru a evita adoptarea unor legi toxice generației noastre.

Tineret în Politică: Cum vedeți colaborarea cu alte organizații de tineret politic, chiar și din partidele rivale? Există oportunități pentru proiecte comune sau pentru a aborda problemele tinerilor într-o manieră unitară?

Bogdan Dumitraș: Orice colaborare pornește de la un țel comun. Țelul Tinerilor Verzi este de a sprijini protejarea apelor, a sprijini protejarea aerului curat, a sprijini protejarea sănătății oamenilor și a celorlalte viețuitoare dar și a sprijini și promova proiecte favorabile tinerei generații. Dacă orice organizație de tineret – a oricărui partid, indiferent dacă ne este aliat sau rival – ne va cere sprijinul pentru o lege sau propunere în beneficiul tinerei generații – Tinerii Verzi cu siguranță nu vor refuza în ai acorda sprijinul.

Tineret în Politică: Ce mesaj ați dori să transmiteți tinerilor care se gândesc să se implice în politica românească, dar sunt reticenți sau nesiguri?

Bogdan Dumitraș: Dacă îți iubești țara și te gândești să te implici în politică, am un singur mesaj pentru tine: Implică-te! Patriot nu este persoana care stă cu steagul României în mână de 1 Decembrie și zice “La mulți ani, România” iar după nu face nimic, patriot este cel care atunci când vede că țara e plină de gunoaie, plină de corupție, plină de incompetență, alege să își facă datoria de cetățean și să lupte pentru schimbare – iar cel mai important loc unde poți lupta pentru schimbare este în politică – acolo se decide totul.

Bio

Despre Bogdan Dumitraș: Bogdan Dumitraș are 18 ani, este elev în clasa a XII-a, și este actualul președinte al Partidului Verde Satu Mare și totodată Copreședinte al Tinerilor Verzi la nivel național.

Despre Tinerii Verzi: înființată în martie 2022, este organizația de tineret a Partidului Verde, și totodată este singura organizației de tineret din România afiliată FYEG – Federația Tinerilor Verzi Europeni (fiind membrii candidați începând cu mai 2023)

Despre Partidul Verde: Partidul Verde, relansat în toamna anului 2022 sub denumirea de Partidul Verde (Verzii) este cel mai important partid politic din zona verde/ecologistă din România, cotat cu 2,7% în sondaje, fiind membru cu drepturi depline al Verzilor Europeni (European Greens)

 

Vezi și

Lavinia Cosma – Interviu în exclusivitate pentru PS NEWS 

Alte știri