Anuntam cu regret incetarea din viata a presedintelui de onoare al Partidului Verde, Marcian Bleahu

  1. Acasă
  2. Comunicate
  3. Anuntam cu regret incetarea din viata a presedintelui de onoare al Partidului Verde, Marcian Bleahu

Astăzi 30.07.2019, anunțăm cu regret decesul președintelui nostru de onoare Marcian Bleahu. Partidul Verde va păstra o mare recunoștință pentru acest om minunat, bun, corect și cu un caracter inegalabil, un mare om de știință, un mare iubitor de natură si de propria țară, un om veșnic tânăr prin tot ceea ce făcea și prin energia pozitivă pe care a emanat-o chiar și când suferea de boala care-l măcina. România pierde o mare personalitate a științei și geologiei, considerat al doilea mare geolog, speolog, ecolog, geograf, explorator după Emil Racoviță. Îi vom ramâne recunoscători pentru tot ceea ce a făcut pentru țară și pentru promovarea valorilor și principiilor ecologiei politice. Dumnezeu să-l odihnească!

Prof. Marcian Bleahu și-a dedicat întreaga viață pasiunii de a cerceta și a scoate în evidență frumusețea naturală a României, reprezentată de diversitatea formelor de relief dar în special specificul munților Carpați (multitudinea peșterilor și varietatea acestora). De-a lungul întregii sale cariere de om de știință și scriitor, a publicat peste 41 de cărți, reviste, îndrumare, cursuri de specialitate, a revoluționat disciplinele geologie, carstologie și geomorfologie ca materie de studiu în universitățile care existau sau au fost înființate după 1990 în Romînia.

Ar fi multe de menționat despre Marcian Belahu, precum pasiunea sa pentru călătorii și explorare a munților Romăniei, mai ales a Apusenilor (putând spune că nu a rămas aproape niciun colț neatins), a regiunilor din America de Nord (Marele Canion) și Europa, fără a uita nici de pasiunea sa pentru realizarea de fotografii (colecţionând mai mult de 40.000 fotografii din toată lumea). Nu trebuie să uităm că Marcian Bleahu a reprezentat cu cinste și onoare România ca vicepreședinte ales în board-ul Conferinței Mondiale pentru Mediu și Dezvoltare întrunită la Rio de Janeiro în 1992, unde în cadrul “Agendei Globale 21” s-a prezentat pentru prima dată conceptul de dezvoltare durabilă. Apoi, acest concept, a fost preluat de guvernele țărilor vest-europene și s-a cautat ca elementele ce stau la baza acestuia să fie integrat în programele lor de guvernare. La întoarcerea în România, ministrul de atunci Marcian Bleahu a introdus principiul de dezvoltare durabilă în programul de dezvoltare economic al guvernului dar și în Legea Mediului.

Este ales senator în legislaturile 1990-1992 și 1996-2000 din partea Mișcării Ecologiste din România, respectiv a Federație Ecologiste din România. Ministru al Mediului,  în perioada 1991-1992.

Dorim să subliniem că recunoștința aratată pentru întreaga carieră a profesorului, omului de știință, luptatorului pentru dreptul la un mediu sănătos și politicianului Marcian Bleahu a fost exprimată prin înmânarea înaltei distincții “Steaua României în grad de Cavaler” din partea Președinției României.